neděle 27. března 2016

Tofu, miluju tofu!

Tofu je jednou z mých nejoblíbenějších surovin. Dá se s ním opravdu kouzlit a nebo ho jen tak nakrájet a vytunit jím housku k svačině (v takovým případě doporučuju uzené tofu). Zároveň vůbec není časově náročné na přípravu. Jeden z nejčastějších pokrmů, které si připravuju je obalované tofu se salátem.


Obalované tofu se salátem s cizrnou
 
 
V tomto případě používám tofu natural a kořením podle toho, na co mám chuť. Těstíčko dělám z
Hrašky na obalování podle návodu, ale ještě předtím tofu nakrájím a posypu kořením (nejradši tymián nebo kari, prostě něco výrazného). A obalím v kukuřičné strouhance. Na fotce je jen tofu v těstíčku, ale se strouhankou je to fakt lepší ;) Salát je klasika - směs salátových listů, rukola, cizrna z plechovky, cherry rajčata a zálivka z olivového oleje, vinného octa, cukru, soli a citronové šťávy.
 
 
Jeden z nejlepších stylů úpravy tofu je podle mne rozdrobení tofu a následné osmažení na pánvi. Na to mi nikdy nikdo neřekl, že "to nemá chuť".  Jasně, že hezky na cibulce, s kořením. Když přidáte kmín, kurkumu a černou himalájskou sůl, máte vegan "vajíčka". Já je tady připravila s červenou paprikou a koriandrem. Jako přílohu jsem zvolila bramborový kostičky. Ty se chvilku povaří a pak opečou na pánvi. Nejchutnější jsou s římským kmínem. Zelenina je jen lehce orestovaná na olivovém oleji a osolená, koření už žádný.
 
 
 
Tofu & bramborové kostičky & letní zelenina
 
 
A to nejzábavnější nakonec. Tofu kostky s polníčkem a žampiony. Žampiony oloupu, rozkrájím na čtvrtky (větší na šestiny) a hodím na rozpálený olej. Chvíli restuju, pak osolím, aby pustily vodu a ta, když se odpaří, je hotovo.. Tofu natural nakrájím na větší kostky, které osolím. Připravím si dvě krabičky s víčky, do kterých dám mouku a strouhanku. Kostky tofu hodím do krabičky s moukou, zavřu a pořádně s ní zaklepu (všechny děti to moc baví a mne vlastně taky). Pak kostky hodím do Hrašky na obalování a odtud putují do krabičky se strouhankou... takhle krabičková metoda se dá použít na cokoli, dělám tak květák, brokolici i sójové nudličky. A když si do krabičky s moukou dáte i koření a sůl, bude to ještě rychlejší ;)
 
 
 
Tofu křupavé kostičky s žampiony, polníčkem a cherry rajčaty


Nejlepší na tom všem je, že tyhle recepty jsou do půl hodiny hotové i s naservírováním. Takže jsou opravdu mnohem rychlejším řešením než se najíst v restauraci. Tofu využívám často i při pečení sladkostí, ale to si nechám na některý z dalších článků.
 
 
 
 Přeji dobrou chuť :)
 
 



2 komentáře:

  1. No tak ovšem to tofu s bramborovými kostičkami a zeleninou vypadá skvěle, úplně mám na to chuť! :D

    OdpovědětVymazat