neděle 8. května 2016

Žlutá je dobrá

Pampeliškový med si pamatuju už z dětství, kdy mi strašně vadilo, že stéká z chlebu s máslem. Dneska už si ho na chleba nemažu, ale dělám z něj třeba skvělou limonádu. Nebo ho přidávám do snídaňových kaší, smoothie... Je třeba říct, že pampeliškový med není med, ale sirup. Je plný cukru, takže nic pro dietářky :) ...a taky, že pampeliška je nick Smetanky lékařské, dvouděložné rostliny z čeledi hvězdnicovité, nenáročné byliny, která v Čechách dostala své jméno podle "mléka", které vytéká z jejích stonků po utržení.

Jeho příprava není nijak těžká ani složitá, vyžaduje jen trochu trpělivosti.

Budete potřebovat následující:
  • 400 květů smetanky lékařské
  • 8 citronů a limetek, nejlépe v bio kvalitě
  • 2 kg cukru
  • vodu

400 květů 


Fakt se toho nemusíte bát, 400 není tak moc, jak se zdá, budete to mít natrhané za chviličku. Pak nechte květy chvilku stát, ať z nich vylezou všichni broučci. Pampelišky propláchněte studenou vodou a dejte hmyzu ještě trochu času na úprk.. Citrony a limetky dobře omyjte teplou vodou a nakrájejte na kolečka i s kůrou. Všechny pecky odstraňte a přidejte citrusy do pampeliškových květů. Tahle žlutá krása se zalije vodou, tak aby bylo vše ponořené a vaří se 15 minut (já používám 7 litrový hrnec, chce to fakt něco většího..) Pro dnešek máte hotovo. Když hrnec vychladne, přendejte ho do lednice a tam nechte vše louhovat do druhého dne.

Asi po 24 hodinách je dobré květy přecedit, vyždímat je a začít vařit výluh s cukrem. Když to nezvládnete, jako já, protože jste se zasekli v oblíbeném podniku, nic se neděje...ono to v tý lednici počká i o den déle... Ale teď už je pampelišková voda na sporáku, přisypala jsem 2 kg cukru a pomalu začínám vařit. Radši na mírném ohni, abych u toho nemusela stát a pořád míchat, a hodně dlouho - kolem tří hodin. Med se zredukuje asi na polovinu objemu a zhoustne. Během vaření sbírejte žlutou pěnu, co se na hladině bude vytvářet. To jsou zbytky pylu a ty v medu nechceme.


 
 

Asi po třech hodinách je hotovo. Med už jen nalijte do sklenic a ještě horké je zavřete. Další využití už je na vás, ale jeden tip vám dám....

Pampelišková limonáda:
pár koleček citrónu, lístky meduňky a máty, malý panák pampeliškového medu, 0,75 l vody (může být i perlivá)... jak se dělá limča asi psát nemusím, tak už jen fotku a přání spousty krásných slunečných dní!



Pampelišková limonáda

 

Žádné komentáře:

Okomentovat